ФЕСТИВАЛ ФИЛАНТРОПИЈЕ НА ПАЛИЛУЛИ

0

Фестивал филантропије чији је организатор Фондација Ана и Владе Дивац завршен је 29. маја у сарадњи са Градском општином Палилула приказом изложбе „Млади и филантропија“ и бесплатном представом „Црвени шешир“ у Центру за културу „Влада Дивљан“.

Фестивал филантропије је почео пре пет дана у Новом Саду и Београду различитим филантропским акцијама у којима је учествовало преко две и по хиљаде људи. Прва акција била је „Наш Београд“ у којој су волонтери чистили шуму Степин гај, затим акција слатко даривање, даривање књига, филантропске шетње кроз задужбине и др.

1774_centar-mЧлан Већа општине Палилула Јована Костић је нагласила значај доброчинства и солидарности у друштву и колико је важно што је на нивоу Владе Републике Србије формиран Савет за филантропију.

Истакла је да Општина Палилула, такође, даје свој значајан допринос у акцијама солидарности с акцентом на социјалној политици.

- Градска општина Палилула на челу са председником Александром Јовичићем води озбиљну и стабилну социјалну политику – рекла је Костићева и додала да се нада да је ово само почетак успешне сарадње између Фондације Ана и Владе Дивац и Градске општине Палилула.

Ана Кошел директорка Фондације Ана и Владе Дивац захвалила је Општини Палилула и Центру за културу „Владе Дивљан“, што су део Фестивала филантропије. Захвалила је и USAID-у као донатору Фондације који је препознао филантропију и солидарност као једну од најбитнијих тема у друштву и подржава „Коалицију за доброчинства“ и сам сајам филантропије.

- Прошле године у октобру премијерка Ана Брнабић је основала Савет за филантропију и то је био један од значајних корака за препознавање ове теме у друштву. Од тада је успостављен и Национални дан давања, то је 9. октобар – рекла је директорка Фондације.

Јелена Аврамовић испред Америчке агенције за међународни развој – USAID-која као један од донатора покрива пројекат за унапређење оквира за давање у Србији, истакла је да је филантропија присутна у Србији, али да нажалост не постоје званични подаци.

- Према неким истраживањима ове године у Србији је прикупљено близу 28 милиона евра што се тиче донација из разноразних извора и ка разноразним институцијама, појединцима и различитим иницијативама – навела је Аврамовићева.

Подели

О аутору

Градска општина Палилула

Оставите коментар