ДАНИ ГРАДИШКЕ У БЕОГРАДУ“ СВЕЧАНО ОТВОРЕНИ НА ПАЛИЛУЛИ У ЦК „ВЛАДА ДИВЉАН“

0

1751_110419-dani-gradiske-m„Дани Градишке у Београду“ почели су вечерас на Палилули у Центру за културу „Влада Дивљан“, презентацијом гастрономских производа Лијевча поља и Поткозарја, изложбом графика др Борислава Шокчевића „Градишка некад и сад“, изложбом слика Градишке колоније, и извођењем представе „Љубав“ Градског позоришта из овог града.

Манифестацију је отворио заменик председника Градске општине Палилула Дарко Пауновић и у име председника општине Александра Јовичића поздравио госте из Градишке и многобројне посетиоце. Он је истакао да је Општина Палилула прва општина која је наставила путем споразума који је потписан између Републике Србије и Републике Српске.

- Ми ћемо наставити да унапређујемо ову сарадњу кроз многобројне активности. Даћемо пуни допринос и трудићемо се да ова веза буде још јача – нагласио је Пауновић.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић је захвалио представницима Општине Палилула и Градишке што су нам, како је рекао, пружили прилику да будемо део једног сјајног пројекта који је пре свега у функцији јачања односа с оне стране Дрине и с ове стране Дрине и да овим пројектом приближимо Градишку Београду.

- Ово је сјајан пројекат за нас у Представништву који ћемо наставити да реализујемо и са другим градовима и општинама Републике Српске широм Србије, пре свега зато што смо кроз наш пројекат Дани Српске у Србији присутни у последњих шест година у више од 30 градова и општина Србије – рекао је Цицовић.

- Заиста нам је срце као Београд препуно што смо се овде окупили први пут да обележимо дане Градишке у Београду. Кад смо доносили одлуку о овој манифестацији водили смо се специјалним уговором Републике Србије и Републике Српске, а онда је дошао и предлог о сарадњи од Општине Палилула што је ојачало код нас жељу да се вечерас овде окупимо и овако организујемо.

С друге стране морам да се захвалим Влади Републике Србије и председнику Републике Србије што су нам у задње две године донирали 750 хиљада евра, од чега за наше две капиталне инвестиције, завршетак и реконструкцију дома културе у највећој месној заједници Нова Топола и изградњу новог вртића у Градишки. Ипак, није све у материјалном, нас топлином испуњава осећај да неко из Београда види Градишку, води рачуна о Републици Српској и ми смо сигурни када видимо сигуран, стабилан Београд и Србију. То је за нас будућност – истакао је градоначелник Градишке Зоран Аџић.

На отварању манифестације постхумно је додељена Повеља Вукове задужбине др Бориславу Шокчевићу. Етно група „Перла“ је извела неколико изворних песама.

„Дани Градишке у Београду“ настављају се сутра отварањем изложбе у Скупштини града Београда изложбом „Мали Београд“, која ће открити зашто је Градишка некада називана „малим Београдом“.

Подели

О аутору

Градска општина Палилула

Оставите коментар