Због моста цене станова у Борчи биће веће и до 25%!

0

Мост Земун – Борча довешће до урбанистичког бума у насељима с друге стране Дунава. Нови мост поскупеће и околно земљиште. Град поседује 800 хектара за индустрију
СТАН или кућа у Борчи, Овчи, Котежу или Крњачи сада не могу да се продају за више од 800 евра по квадрату. Међутим, када до краја године буде завршен „Кинески мост“, који ће спојити обале Земуна и Борче, цена ће бити већа и за 25 одсто!

- Покушао сам да продам стан од 35 квадрата у Борчи. Понудили су ми највише 20.000 евра, што је мање од 600 за квадрат – жали се Београђанин Дарко Б. – Не могу више ни да тражим јер је удаљено сат и по од града.

Кад „проради“ саобраћајница, исти стан биће знатно скупљи, сматрају стручњаци.
- Тржиште некретнина сад стоји – каже Александра Кон из „Алка некретнина“. – Нема довољно пара у оптицају. Ипак, са мостом ће људи стизати на други део града за 15 минута, па ће им се исплатити да купе стан у Борчи. Очекујемо цене до 1.000 евра за метар квадратни.

Стручњаци сматрају да ће ово бити иницијална каписла за развој популарно названог „трећег Београда“, који би требало да окупи земљиште око Борче, Овче и Крњаче, активира грађевинску и прехрамбену индустрију, „размрда“ тржиште некретнина и од приградских насеља направи – нове „градске спаваонице“ за више стотина хиљада суграђана.
И сам министар грађевине у оставци Александар Антић објаснио је, пре месец дана, да очекује да се Борча развије у центар „трећег Београда“.

- Нови мост и саобраћајнице повећаће цену земљишта на левој обали Дунава и привући инвеститоре – навео је Антић. – Очекујем да ће Борча постати и нова општина. Око 100.000 суграђана већ сада чине „град у граду“, који је већи од две трећине општина у Србији.

- Пресудно је да се са новим мостом у ове делове Папилуле пресели и индустрија, а за њом ће кренути и суграђани – објашњава Васовић. – Према предлогу новог урбанистичког плана, град у овим насељима располаже са 800 хектара земљишта за индустрију, привреду, али и некретнине. Тако, будућим инвеститорима који ће улагати у „трећи Београд“, може да понуди много боље услове него приватници.

КАНАЛИЗАЦИЈА, ВОДОВОД, ГРЕЈАЊЕ
ДА би насеља до којих се сад долази преко „Панчевца“ могла да постану урбанистички модерна, потребна је комплетна инфраструктура.
- За фабрике је најбитније да постоје гас и електро-мрежа – каже Дејан Васовић. – То већ постоји. Даље су потребни водовод, канализација, грејање. Град ће морати да рашири мрежу да би привукао велике домаћа и инострана предузећа, за њима ће доћи и инвеститори који ће градити стамбена насеља.

Подели

О аутору

Градска општина Палилула

Оставите коментар