За успех и срећу нема препрека

0

Милорад и Зденка Сенковић

Упорност, преданост и челична воља друго су име професионалног спортисте Милорада Сенковића.

Пре осам година је доживео несрећу и после годину дана живота у болници, иако у инвалидским колицима,  братио се справама у теретани. Тренирао је читав живот, а после несреће решио да се и професионално бави бенџ пресом. Од тада, на разним такмичењима у овој дисциплини има пуно успеха. Рекордер је са избачених 210 килограма.

Опробао се и у кошарци КК „Дунав“ (садашњи „Сингидунум“) и са њим за пет година, освајио балканско, европско и државно такмичење. Четири године за редом је био првак државе (2008-2012) у атлетици, баца куглу, диск и копље. У стрељаштву, категорија ваздушна пушка,  има злато.  Последње 2 године Милорад је државни првак у спортском обарању руку. Има преко 40 златних медаља, сребрне и бронзане  је освајао чим је почео да тренира професионално, 2007. године. Има и тренерску лиценцу за паралифтинг, бодибилдинг, фитнес и атлетику.

Пре две године основао је клуб „Спортови снаге-ОСИ“. Клуб има осамнаест чланова, а њих четрнаест су особе са инвалидитетом. У Хали Пионир и на Вождовцу могуће је тренирати бенџ прес, паралифтинг, спортско обарање руку и бодибилдинг. То су дисциплине у којима се и такмиче, а Милорад сматра да су одличне за укључивање особа са инвалидитетом у свет спорта и да су уједно и добра рехабилитација.

Он тренира два пута дневно,  пет пута недељно, али се и такмичи заједно са супругом Зденком, која је почела да се такмичи као ветеранка, а већ после годину дана била је првак државе. Зденка је оборила 3 светска рекорда, своја три светска рекорда, у паралифтингу. То је триатлон: чучањ, бенџ прес и „мртво дизање“.  На Европском и Балканском првенству је обарала светске рекорде а у Параћину ће поново покушати да обори рекорд у бенџ пресу који је сама поставила. Зденка има 20 златних и једну сребрну медаљу. Такмичи се у две категорије, бенџ прес и павер лифтинг, у категорији до 67,5 кг. Најјача је такмичарка на државном, балканском и европском првенству у својој категорији. У Параћину ће се такмичити сви чланови клуба „Спортови снаге-ОСИ“ .

Милорад је помогао да се отвори сличан клуб у Крагујевцу, а у плану је формирање клубова у неколико градова Србије. Залаже се да сваки клуб у свој статут уврсти и ОСИ и да у свом крају активира те људе, да не очајавају, седе у кућама, да нешто раде, да буде и један вид спортског дружења.

Сенковићи су промовисали спорт за особе са инвалидитетом по целој Србији. Има их на глобалној мрежи, на Fb као „Клуб спортова снаге- Сенковић“, а снимке са такмичења на сајту You Tube.

Подели

О аутору

Градска општина Палилула

Оставите коментар