Одржана „Вишњијада“ у Овчи

0


Манифестација „Вишњијада“ која се у организацији Удружења жена „Етно арт“ традиционално одржава у Овчи одржана је у недељу, 26.јуна.

DSC_0211Поред домаћица из Овче, разноврсне производе од вишања представиле су њихове гошће из Владимироваца, Банатског Новог Села, Старчева, Али Бунара, Лаћарка, Прелива, Уздина и других места.

Манифестацији је, са сарадницима, присуствовао председник ГО Палилула Александар Јовичић, као и Њ.Е. Данијел Бану, амбасадор Румуније у Београду.

Председник Општине Александар Јовичић, поздравивши све присутне, истакао је да му је част што присуствује „Вишњијади“ и најавио да ће Општина наставити да подржава ову, као и многе друге манифестације сличног карактера.

„Општина ће у будућности настојати да и даље буде покровитељ манифестација попут ове, као и да у сваком наредном буџету буду предвиђена одређена средства у те сврхе“, нагласио је он и додао да је важно да као Срби, који живимо на територији општине Палилула негујемо и унапређујемо традиционално добре односе са Румунима.

Амбасадор Румуније Данинел Бану, упутивши поздраве учесницима захвалио се руководству Општине Палилула које је подржало ту манифестацију која, како је нагласио, испред свега представља богату културу Румуна из Овче.

„Мислим да је ово добар модел сарадње између два народа који овде живе и желим да вас уверим да ће румунска Влада убудуће подржавати све манифестације Румуна који живе у Србији“, закључио је амбасадор.

„Вишњијаду“ је пратио културно уметнички програм на румунском и српском језику, фолклор КУД-а „Стеауа“ из Овче и КУД-а „Деспот Стефан“ из Београда, као и етно изложба радова из богате традиције румунског и српског народа који вековима живе заједно у Овчи.

На крају манифестације проглашени су победници слатких производа од вишања, а најбољи колач од тог воћа имало је Удружење из Банатског Новог Села, слатко жене из Старчева и најбољи сок Удружење из Али Бунара.


DSC_0173 visnjijada DSC_0183 DSC_0191 DSC_0347

 

 

 

Подели

О аутору

Aleksandar Pustai

Оставите коментар