Установа културе Палилула променила назив у Центар за културу „Влада Дивљан”

0

Установа културе Палилула од 26. новембра носи име Центар за културу „Влада Дивљан“, по познатом композитору и фронтмену „Идола“, који је преминуо марта 2015. године.

Свечаном проглашењу новог имена палилулске установе културе присуствовала је Дина, супруга Владе Дивљана као и многе његове колеге и пријатељи из света музике и филма. Председник Градске општине Палилула Александар Јовичић тим поводом рекао је да је разлог зашто је Установа културе понела име „Влада Дивљан“ тај што је Дивљан прве музичке кораке направио на том месту.

„Он је многим генерацијама идол и мислим да ћемо оправдати што ова установа носи његово име, а такође смо поносни што се део програма Фестивала ауторског филма одржава овде“, поручио је Јовичић, који је оценио да ће „Влада Дивљан“ у будућности бити пандан СКЦ-у и Дому омладине, као и многим другим установама културе.

Градски менаџер Горан Весић рекао је да је идеја о промени имена настала пре неколико месеци у договору са породицом Дивљан, а на иницијативу председника општине Палилула Александра Јовичића.

Весић је рекао да ће убудуће многе културне градске манифестације бити делом и ту одржаване:“То је у складу са нашом политиком да направимо децентрализацију културе у главном граду и да се културни догађаји дешавају у свих 17 општина у Београду“, рекао је Весић.

Пре премијерног приказивања инсерта из филма „Небеска тема“, остварења инспирисаног животом и радом Владе Дивљана, сценариста и редитељ филма Младен Матичевић је рекао да је захвалан његовој породици која му је омогућила да прави филм о једном од његових највећих хероја.

„Филм ће изаћи следећег лета, а завршено је 80 посто филма. Постоји добра намера општине Палилула и града Београда да помогну завршетак филма  што сматрам да је врло важно зато што велики град као што је Београд мора да чува успомену на своје хероје, а Влада Дивљан је један од највећих хероја које је Београд икад имао и овај филм ће бити у његову част“, истакао је Матичевић.

О животу и раду са Дивљаном његов пријатељ и сарадник Зденко Колар је рекао:“Веома сам срећан што улазим у ову зграду, под овај кров јер ми се враћају нека стара времена кад смо Влада и ја имали 13-14 година и кад смо долазили овде и проналазили пут до тих звезданих тренутака које смо доживели заједно у каријери. Захваљујем се Градској општини Палилула што је урадила овакву ствар, да се оваква установа која мени много значи, а и Влади би значило, назове по његовом имену Центар за културу „Влада Дивљан“, лепо звучи“, емотивно је закључио Колар.

„Влада је био изванредан композитор и сјајан човек и био је баш пријатељ. Мени је изузетно драго да културни центар носи његово име. Обећавам му да ћемо ову салу претворити у један добар биоскоп, биоскоп где ће попут његових песама и попут онога што је он стално говорио у животу, бити много филмова управо људи, аутора који се боре за свој слободан израз, за своју слободну реч“, истакао је редитељ Дарко Бајић.

Двадесет други Фестивал ауторског филма у Центру за културу „Влада Дивљан“отворен је  пројекцијом филма Џима Џармуша „Gimme danger “, који бележи причу о бенду „The Stooges “, једном од највећих рокенрол састава свих времена.

Изјава Александра Јовичића

Подели

О аутору

Aleksandar Pustai

Оставите коментар