Таблет рачунар за песника из школске клупе

0

Дечак Стефан Имре ученик је седмог разреда Основне школе „Зага Маливук“ у  Крњачи и од својих вршњака се разликује по томе што  пише песме и приче за које осваја награде на многим литерарним конкурсима. Aли и по томе што доскора није имао чланску карту библиотеке иако много воли да чита, али ни рачунар јер његова самохрана мајка Жаклина није могла то да му приушти.

Председник општине Палилула Александар Јовичић кад је чуо од сарадника за  Стефана који постиже успехе упркос оскудици и бори се за своје песме и приче, одлучио је да му поклони таблет рачунар.

„Није то нешто што треба да представљамо као велико дело, попут неког компјутера. Мислим да је пажња оно што не кошта ништа, то имате у себи да неком поклоните или немате. Ја мислим, да пре свега, треба да покажемо емпатију према онима који тренутно можда нису у најбољим могућим околностима и условима живота. Да им помогнемо да то преброде и да почну да праве неке своје ствари у животу. Што се тиче Стефана ја га разумем и подржавам. Увек ме погоди кад видим да млади људи, упркос немаштини, покушавају да дају допринос друштву. Мислим да само мукотрпан рад, тешки услови, неизвесност која је свакодневна прави од вас човека који може да одговори на све ствари које се постављају испред њега.

Ми и поред скромног буџета који општина има и скромних ингеренција не можемо да чинимо чуда у смислу да правимо мостове, али можемо да поклонимо пажњу онима који нису у најбољим финансијским могућностима. Морамо да водимо рачуна о онима који остају иза нас и који ће сигурно бити бољи од нас“, истакао је Јовичић.

„Чланска карта библиотеке требала му је, пре свега, да би могао да се информише о литерарним конкурсима и шаље своје песме на такмичења. Међутим, ја сам самохрана мајка и нажалост незапослена, па смо били принуђени да се општини Палилула обратимо за помоћ и замолимо их да Стефану омогуће да има приступ библиотеци. Сад је добио и рачунар, пресрећни смо, хвала председнику Јовичићу“, каже Жаклина Ђорђевић.

Већ као осмогодишњак Стефан је написао прву песму „Пас није играчка“ инспирисан несрећним случајем у коме је једног пса у Крњачи прегазио аутомобил. Неколико дана куче је боравило код њега у кући, посвећено га је пазио и хранио, водио код ветеринара, али десило се оно чега се највише прибојавао. Написао је песму о том тужном догађају и освојио две награде.

Најновија награда коју је мали песник освојио је прво место на литерарном конкурсу „Београд у загрљају река“, у организацији Пријатеља деце Палилуле, као и специјалну награду од Пријатеља деце Београда за песнички израз на тему „Станујем ту, одмах испод дуге“.

Две дипломе Стефан је добио на Фестивалу поезије београдских основних школа „Мали победник“, 2015. и 2016. године.
На IV међународном фестивалу поезије и кратке приче „Павле Поповић“ у Новом Саду припала му је прва награду за поезију 2015. године, док је на петом фестивалу „Војислав Деспотов“ освојио прво место за кратку причу у категорији основаца.

На првом међународном књижевном конкурсу „Песмодари мира“ у знак сећања на рано преминулу шахисткињу Слађану Јовановић, објављене су Стефанове песме „Битке на шаховском пољу“ и „Бели голубови“ у Зборнику књижевне манифестације.

Учествовао је још на многим конкурсима и добијао признања и дипломе, као што је признање Друштва српско-руског јединства Тител на Фестивалу лепе речи, за освојено прво место, као и похвалу од хуманитарне организације уметника „Вилиндар“ из Ниша за учешће и изузетан допринос на првом међународном конкурсу „Светосавље 2015″.

Како воли да пише, Стефан воли и да чита. Поред обавезне лектире воли да чита грчку митологију и то још од четвртог разреда. Каже да му се највише свиђају приче о митолошким бићима – пола човек, пола животиња. Обожава да гледа филмове, највише научну фантастику, али подједнако му се свиђа и позориште.

Као и сви његови вршњаци воли да игра фудбал и кошарку. Истиче да ће поезију писати увек, али његов сан је да постане ветеринар, јер, како каже од рођења воли животиње.
tablet-pesniku-1

Подели

О аутору

Aleksandar Pustai

Оставите коментар