ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О ПОМОЋИ ЕИБ ЗА ПРОЈЕКАТ КАНАЛИЗАЦИЈЕ НА ЛЕВОЈ ОБАЛИ ДУНАВА

0

1795__dsc6504Председник Градске општине Палилула Александар Јовичић присуствовао је данас потписивању Споразума о сарадњи Града Београда и Европске инвестиционе банке за техничку подршку, припрему и реализацију изградње канализационе мреже на левој обали Дунава. Споразум су потписали заменик градоначелника Београда Горан Весић и менаџер за Србију Европске инвестиционе банке Ана Солецки.

Весић је нагласио да је овај дан веома важан за општину Палилула, леву обалу Дунава и читав Београд, јер овим споразумом почиње решавање проблема канализације у читавом граду.

–Посебно је критична лева обала Дунава, али и трећина Београда нема канализацију. Ово што данас радимо је крај једног процеса који траје дуже од годину дана, те зато желим да захвалим свима који су вредно радили на томе. Данас смо потписали грант уговор, који је помоћ Европске инвестиционе банке у вредности од 1,1 милион евра, на основу кога ће Град извршити пројектовање канализације на левој обали Дунава – рекао је Весић.

Он је додао да ће се пројектовати и постројења за прераду отпадних вода и канализационе црпне станице, односно све што је потребно да се реши овај проблем.

–Биће изграђено преко 80 километара канализације, а у том делу већ постоји тридесетак километара, међитим и те отпадне воде иду у реку. Тренутно преко сто канализационих испуста иде у Саву и скоро двеста испуста директно у Дунав, што је недопустиво – истакао је Весић и додао да је Београд последњи велики град у Европи који комплетну канализацију испушта у две велике реке.

Он је појаснио да је, поред ове донације, ЕИБ одобрила и кредит од 35 милиона евра за изградњу канализационе мреже на левој обали Дунава, а да ће Град уложити још 13 милиона из сопствених средстава, а укупна инвестиција изградње канализације у Борчи, Овчи, Крњачи и Котежу достићи ће око 80 милиона евра.

Весић је подсетио да ова ситуација није нова и да је овај проблем у Београду постоји већ 60 година, те да ће тренутна градска власт изградити канализацију прво на левој обали Дунава, а затим у свим другим деловима града.

–Канализација ће се пројектовати у фазама и како се која фаза буде завршавала, одмах ће се почињати са изградњом. То значи, да се може очекивати већ следеће године у марту почетак изградње канализације, што је обећање које дајемо и ми, али и које је дао председник Републике Србије Александар Вучић – рекао је заменик градоначелника.
Према његовим речима ове године почиње изградња прве фабрике за прераду отпадних вода у Великом Селу, коју финансира Влада Републике Србије.

Ана Солецки је рекла да је у фокусу инвестиција ЕИБ да се унапреди животни стандард грађана и да се обезбеди пројектовање канализације.

–Посебно нас је забринула ситуација са поплавама и епидемиолошки ризици на Палилули, те ћемо усмерити наше напоре како бисмо унапредили инфраструктуру Београда–рекла је Солецки.

Министар Бранислав Недимовић је најавио нови пројекат чишћења канала који ће спровести Влада Републике Србије и указао на важност потписивања овог споразума.

–Недопустиво је да канали буду запуштени и нефункционални. Нови закон ће уредити ову област како би се спречило да се понове последице поплава у насељима на левој обали Дунава и на свим другим местима – рекао је Недимовић.

1795__dsc6494Потписивању Споразума присуствовали су одборници Градске општине Палилула и Скупштине Града са Палилуле и представници грађана са леве обале Дунава.

Подели

О аутору

Градска општина Палилула

Оставите коментар