ПОМОЋ ГРАДА И ОПШТИНЕ У САНАЦИЈИ ПОСЛЕДИЦА ПОЖАРА У ЗГРАДИ У УЛИЦИ ВИШЊИЧКИ ВЕНАЦ 79

0

1465__dsc6897Председник општине Палилула Александар Јовичић обишао је данас са градоначелником Београда Зораном Радојичићем станаре зграде у улици Вишњички венац 79, у којој је пре два дана избио огроман пожар у електроинсталацијама, како би се што пре изнашло решење и санирале последице.

Они су најавили да ће се већ сутра одржати састанак на новоу Града и Општине и свих релевантних чинилаца, како би се утврдио што краћи временски период да се људи врате у своје станове, али и да се пронађе системско решење за све зграде које имају старе струјомере или нерешен противпожарни систем.
Станаре 22 стана колико броји зграда у Вишњичкој бањи, пожар је задесио у ноћи између суботе и недеље, и према речима станара избио је у струјној склопци, а затим се у року од неколико минута проширио на струјомере и осталу електро, водоводну и канализациону инсталацију у улазу од приземља до четвртог спрата. Срећом нико од станара није страдао, захваљујући присебности и остајању у становима и на терасама, као и успешној интервенцији ватрогасаца.

- Желим да захвалим градоначелнику што је дошао и попричао са овим људима и што ће заједно са нама тражити решење, како за овај појединачан проблем, али и како системски да их решавамо, да немамо више ситуацију у којој било која зграда на територији града Београда може да се запали. Ови људи пуком срећом су преживели и ми смо одмах изашли на терен. Захваљујем се наравно и ватрогасној служби која је муњевито реаговала и угасила пожар. Већ сутра ћемо размотрити како да решимо овај проблем да се људи врате у своје станове у наредних неколико дана и како да системски решимо проблем замене старих бројила која су уграђена у ове зграде пре 40 година“, рекао је Јовичић.

Градоначелник је након обиласка зграде изјавио:

-Први утисак је разговор са овим људима који су преживели потпуни ужас, али срећом без људских жртава. Последице су евидентне, страшне, улаз је потпуно изгорео. Разговарали смо са госпођом Станиславом која једноставно нема где да живи и даље је у овој згради у овом гарежу и даље ту живи – нагласио је градоначелник и додао:

-Прво моје питање је било да ли је зграда била противпожарно обезбеђена на прави начин и срећом јесте, тако да је порука свима да тај део проблема мора да се решава на систематски начин у свим зградама и све зграде морају водити рачуна о томе да противпожарно буде све обезбеђено на прави начин, јер никад не знате кад може да вас задеси овакав проблем: – истакао је Радојичић.

Он је нагласио да у овом тренутку није примарно да се прича о томе ко ће да сноси трошкове санације и да ће се разјаснити у ком сегменту може да помогне град, у ком сегменту ће то да сноси општина, у ком сегменту станари.

- У овом тренутку морамо да се солидаришемо и да овај проблем разрешимо – подвукао је градоначелник.
- Мислим да ћемо након сутрашњег састанка установити чије су надлежности у ком домену и ко ће сносити одређене трошкове. Нама је најбитније да људе вратимо у своје станове и да се они осећају безбедно и да више никад не дођу у ситуацију да се нешто овако деси. Мислим да је ово што је рекао градоначелник изузетно важно, дајте да завршимо посао, после ћемо видети на који начин и ко ће то да плати – закључио је Јовичић.

1465__dsc6817

Подели

О аутору

Градска општина Палилула

Оставите коментар