ПОЧЕЛО ЧИШЋЕЊЕ 69 КИЛОМЕТАРА КАНАЛА У УРБАНОМ ДЕЛУ ЛЕВЕ ОБАЛЕ ДУНАВА

0

Председник Градске општине Палилула Александар Јовичић је обишао данас са замеником градоначелника Београда Гораном Весићем радове на чишћењу канала у Котежу чиме је започето чишћење 69 километара каналске мреже на левој обали Дунава, као и радове на црпној станици „Рева“ у Панчевачком риту.

Весић је рекао да је за чишћење 69 километара канала, које претходи почетку изградње канализације у марту следеће године, држава издвојила око два милиона евра.

-Налазимо се на месту где је председник Републике разговарао са грађанима после поплава које су се десиле након обилних киша овде, и како је онда обећао данас је почело чишћење канала на левој обали Дунава. Овај посао раде „Србијаводе“, а држава је издвојила око два милиона евра, како би било очишћено 69 километара канала који пролазе кроз урбани део насеља. Кад погледате ове канале јасно вам је са каквим се проблемом суочавају грађани који живе на левој обали Дунава. Иначе овај канал је пре годину и по дана чистила Општина Палилула – рекао је Весић.

Он је истакао да на овом подручју нема ниједна кућа која је изграђена изнад нивоа Дунава и да су потребни огромни напори да се овај део Београда у коме живи сто педесет хиљада људи доведе у ред.

- Завршили смо преговоре са Европском инвестиционом банком о уговору за изградњу канализације и очекујем да ћемо потписати уговор у наредним недељама. Тај уговор подразумева да ћемо пустити одмах тендер за пројектовање и извођење канализације, што значи да, како је председник Републике обећао, на пролеће ћемо почети са изградњом канализације. Тог часа више канализација неће ићи у ове канале, него ће они служити за оно за шта су служили од почетка, за одвођење воде – истакао је заменик градоначелника.
Изнео је и податак да на левој обали Дунава има скоро 900 километара канала и да је то најгушћа каналска мрежа у Европи грађена својевремено, деценијама уназад због пољопривреде.

- Истовремено „Србијаводе“ почеће чишћење и 240 километара канала заједно са парама из Абу Даби фонда, значи који су потребни за функционисање ПКБ-а. То значи да ћемо очистити скоро 300 километара канала, што је трећина канала и што није урађено откад су ови канали направљени – нагласио је Весић.

Јовичић је рекао да никада више новца није одвојено за чишћења канала него на данашњи дан и са почетком ових радова.

- Овом приликом желим да се захвалим председнику Републике Александру Вучићу, као и Горану Весићу који су заиста уложили доста труда и пронашли средства да бисмо могли да очистимо 69 километара виталне каналске мрежа које пролазе кроз густо насељену територију. То је оно што је у овом тренутку приоритет, а даје нам наду да ћемо овај проблем решити трајно и што ћемо отпочети са изградњом канализационе мреже у марту месецу, што је коначно после 35 година ова градска власт, ова републичка власт пронашла средства да можемо да изградимо канализациону мрежу у наредних неколико година – рекао је Јовичић.

У наставку је истакао: – Важно је да имамо одговорну политику Града, одговорну политику Републике, а, такође, ми као Општина сугеришемо шта су нам приоритети. То све радимо да бисмо били сервис грађана, јер то и јесте наша мисија, да у наредне три-четири године више немамо проблема са фекалним водама, са овим каналима и са поплавама које су нас задесиле пре само неколико месеци.

Осврнуо се и на најаву заменика градоначелника да ће за најкасније две недеље бити расписан тендер за изградњу дома здравља у Борчи.

- Оно што је, такође, важно за грађане Борче, и ово је добра информација коју смо чули, а то је да ће се расписати тендер за две недеље и да ћемо отпочети радове на изградњи дома здравља који ће се простирати на 6,5 хиљада метара квадратних и моћи ће да одговори на све потребе наших суграђана на левој обали Дунава у наредних 50 година без обзира колика је тенденција ширења и густине насељености у овом делу Београда – истакао је Јовичић.

Директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић је рекао да је поред чишћења канала кренула и реконструкција црпне станице „Рева“ која је најнижа у овом подручју. – Желимо да потпуно подручје Панчевачког рита ставимо под контролу, дакле да избегнемо све ове тешке ситуације које смо имали овог лета и у претходном периоду – рекао је Пузовић и најавио реконструкцију још десетак црпних станица помоћу којих вода која падне у рит мора да се препумпа и изађе из овог подручја.

1839__dsc0067 1839__dsc0207

Подели

О аутору

Градска општина Палилула

Оставите коментар