Пет година од оснивања Прве банке хуманог млека

0

Мајке донори и превремено рођена деца која су користила млеко из банке хуманог млека засадили су стабала у Супренатурал парку, који су отворили представници Институт за неонатологију и компанија „Роса вода“.

Представница „Роса воде“ Тања Петровић казала је да ће се у парку „дружити садашње и будуће генерације“ и да се тиме заокружује прича о новом животу.
„Задовољство је што баш овде симболично обележавамо четири године подршке најмлађима на самом почетку њиховог живота и што ће стабла у Роса парку носити имена оних без којих овај пројекат не би био могућ“, казала је Тања Петровић.

Лекар из Института за неонатологију Бранислава Дедовић Бјелајац казала је да је банка хуманог млека опремљена најсавременијом медицинском технологијом и да је неопходно радити на едукацији о значају хуманог млека и дојења.
„То је најоптималнији вид исхране за новорођенчад. То млеко је од пресудног значаја за превенцију компликација по рођењу и хендикепа у развоју деце која су превремено рођена и у критичној су фази (на интензивној нези). Ово је услов да деца преживе“, казала је докторка.
Србија је водећа земља у региону по донацијама хуманог млека и прошле године је у Београду од мајки донора прикупљено 5.250 литара млека. Мајка донор, која доји своју тромесечну бебу, Александра Угарковић рекла је да нема ничег хуманијег него помоћи детету.
„Кључно је да деца у првих 48 сати добију то млеко, а мајке превремено рођених беба га немају. Јако је важно да помогнемо деци којој можемо“, казала је Александра Угарковић. Мајка чија је беба користила млеко мајке донора, Радмила Томић казала је да се њено дете нормално развија и да је хумано млеко у првим данима живота допринело томе.
„Сара је рођена у 35. недељи и пошто код превремено рођених беба мајкама касни млеко по неколико дана њој је много значило да добије хумано млеко. Она је првих пар дана добијала млеко мајке донора и то јој је дало снагу да се бори“, рекла је Радмила Томић.

До сада су отворене банке хуманог млека у Београду и Новом Саду, а „Роса вода“ је покренула иницијативу и за отварање треће у Крагујевцу.

Извор:Бета

Подели

О аутору

Градска општина Палилула

Оставите коментар