Општина Палилула у борби против наркоманије – Дрога највећи терет младих

0

DSC_0092Трибином и представом „Љубав у доба кокаина“ 25. фебруара у Установи културе Палилула почела је акција Градске општине Палилула „Борба против дроге на Палилули“ намењена средњошколцима и старијим основцима.
„Акција општине Палилула има за циљ да упозна ученике палилулских основних и средњих школа са свим опасностима које носе дроге“, рекао је председник Скупштине Градске општине Палилула Аца Јевтић. Он је најавио да ће акција и кампања општине Палилула са одржавањем интерактивних трибина и извођењем представе у свим школама на Палилули трајати до краја марта.
О опасностима и последицама које употреба дрога има за најмлађе нараштаје говорили су др Александар Вујошевић, психијатар у Специјалној болници за болести зависности у Драјзеровој, Андреја Јовановић, координатор центра „Земља живих“ који се бави рехабилитацијом зависника, Горан Раденковић, професор на Богословском факултету, Симонида Милојковић, ауторка књиге и представе „Љубав у доба кокаина“ и Владо Мирков бивши наркоман, а данас активиста у превенцији болести зависности.
„Ниједан од мојих пацијената за 20 година колико радим није пробао дрогу да би постао зависник, пробао је као штос, као игру, зато што му је понудио неки старији друг. Ја желим да одете одавде са знањем, да је једини сигуран пут да не постанете зависник да не пробате дрогу. Дрога неће однети ниједну вашу бригу, све оне остаће и даље, само ћете себи, на још увек нејака плећа натоварити још једну много већу од свих тих брига које сте имали“, рекао је др Вујошевић.
Мирков који је прошао пакао дроге поручио је младима: „Са дрогом нема шале, нема експериментисања, нема, пробаћу па да видим шта је. О томе одлучујете сами и морате да будете свесни последица. У данашње време је немогуће да не дођете у додир са дрогом, сви ћете доћи у контакт, зато морате сами да пазите на себе“, рекао је Мирков.
Андреја Јовановић је указао на то, да врло мали број зависника одлучи да дође на рехабилитацију и да је мали број оних који стигну до њеног краја, док је проф. Раденковић говорио о „духу времена и лавиринту супротности“ у коме децу вребају многе опасности.
Из публике се младима обратио Бојан Маровић поп певач и амбасадор фондације „Буди хуман“, чија је прича оставила упечатљив утисак на децу. „Ја сам део естраде и верујте да живот није баш такав као што видите на ТВ“, истакао је Маровић и наставио – Кад сам био ваших година учио сам музичку школу, био сам виолончелиста, бежао сам са часова, једино ме је спорт занимао, све до оног тренутка док нисам видео да ми је први друг који свира до мене нестао. Био је најбољи виолиниста у Европи. Тог трена сам схватио да, или ћу сести, читати, учити, бороти се да будем неко у животу или ћу да прођем као он, изгубим све. После њега отишла је његова мајка, касније и његов отац. Зато вам кажем, на ову сцену где ја стојим се јако тешко пење, али сиђе се наглавачке врло брзо зато што мислите да је 10-20 хиљада људи на неком концерту моћ. Није! Моћ је кад сиђете са те сцене и кад се светла погасе, да имате коме да кажете добро јутро и да вас није стид. Да кажете, боже хвала ти, жив сам и здрав“, рекао је Маровић.

Подели

О аутору

Градска општина Палилула

Оставите коментар