Окупљање Крфљана – пет година од оснивања пројекта „Стопама наших предака“

0

putevima-predaka-01О Крфу и значају Крфа знамо и из наше историје, али оно што се види на лицу места, тамо где је историја стварана, то не може да замени ниједна писана историја, рекао је данас Његова Светост Патријарх Српски Господин Иринеј на Свечаној академији под називом „Окупљање Крфљана“ поводом пет година од оснивања пројекта „Стопама наших предака“, а у организацији „Светосавког звонца“ и домаћина Градске општине Палилула.

Патријарх се, тим поводм, захвалио „Светосавком звонцу“ што нашу децу воде на изворе наше историје, пружају им прилику да виде шта се значајно збивало на Крфу и да лично доживе ту велику улогу оствра Крфа, које је за нас Србе „света земља, свето острво и острво спаса“.

Он је подсетио да су наши војници после албанске голготе спас нашли на поменутом острву и припремили се за велико дело, да се врате у своју земљу и да је ослободе.

„За све то ми немамо речи да се захвалимо грчком народу, јер је грчки народ учинио оно што један хиршћански народ може да учини другом хришћанском народу“, додајући да се добре везе са Грчком негују још из доба Светога Саве.

putevima-predaka-02Председник Градске општине Палилула Александар Јовичић  је изразио задовољство што као председник Општине има могућност да буде домаћин једне овакве манифестације која окупља људе по добру који даље раде и сарађују за праве вредности за нашу земљу, град, општине и наше младе људе.

„Пројекат „Стопама наших предака“ завређује нашу пажњу и ја сам лично одушевљен овим пројектом“, рекао је Јовичић.

Оно што могу да обећам, истиче он, да ће општина Палилула заједно са општином Стара Пазова и даље подржавати овај пројекат или сличне пројекте које заједно осмислимо, како бисмо сачували нашу историју и како би наша деца имала добру едукацију.

„Превасходно морамо да знамо ко смо и одакле потичемо да бисмо то могли да преносимо на будуће генерације“, нагласио је председник Општине који је одушевљен утицајем Српске православне цркве која мотивише и врши позитиван притисак како не бисмо заборавили да верујемо једни у друге, у Бога, али и да сачувамо оно што је остало иза нас.

Јовичић је захвалио градоначелнику Крфа Костасу Николузасу и грчком народу што су били ту када нам је било најтеже, што су очували гробнице наших војника, музеје, институције, зграде, тамо где су боравили српски војници и што данас имамо шта да покажемо младим људима.

„Показали сте да сте браћа, показали сте да сте наши пријатељи, а ми вам то никада нећемо заборавити, а приоритет нам је да наставимо да градимо наше пријатељске везе“, закључио је Јовичић.

putevima-predaka-04Присутнима у Центру за културу „Влада Дивљан“ обратио се и заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић који је истакао да је на јучерашњем састанку са градоначелником Крфа и његовим замеником договорена богата будућа сарадња.

„Мислим да ће та сарадња бити још боља и квалитетнија, а нит која данас спаја наша два града и наше две земље је и пројекат „Стопама наших предака““, навео је Младеновић.

Према његовим речима, Град је одлучио да овај пројекат мора бити проширен укључивањем још деце, студената, основаца и средњошколаца зато ће Град још јаче и интензивније да буде део овог пројекта.

Градоначелник Крфа Костас Николузас је захвалио на гостопримству које само потврђује чврсте везе између Срба и Крфљана, али и да оствро Крф није само део српске историје, већ је доласком српске војске 1916. постало и део грчке историје. „Наши односи су увек били добри, а у будућности биће још бољи“, нагласио је Николоузас.

putevima-predaka-17-S

На Академији су учествовала деца која су део пројекта „Стопама наших предака“ и која су својим говорима о путовањима на Крфу, хорским певањем „Тамо далеко“ и рецитацијом „Плаве гробнице“ подсетили на један од најзначајаних догађаја у српској историји који не сме бити заборављен.

putevima-predaka-03putevima-predaka-05putevima-predaka-06

Подели

О аутору

Aleksandar Pustai

Оставите коментар