Одржана трибина на тему менталног здравља

0

Канцеларија за младе ГО Палилула у сарадњи са Клиником за психијатријске болести „Др. Лаза Лазаревић“ у петак (9.10.2015.) организовала је трибину „Разбиј стигму“ на тему менталног здравља код младих.Трибина се одржала у згради Градске општине Палилула (Таковска 12) у сали на првом међуспрату.
Предавање је одрзала Др.Горица Дјокић, помоћник директора клинике „Др. Лаза Лазаревић“ која је након изнетих чињеница на Палилули а и шире које се тичу менталног здравља и стигматизације, одговарала на питања присутних.
Напоменуто је да је Палилула засад једина Београдска опстина на којој постоји ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА (сваког четвртка од 9ч ујутру) где у диспанзеру клинике Палилулци могу добити бесплатно све информације које их буду интересовале на ову тему, савети или помоћ уколико у свом окрузењу имају некога ко је ментално оболео или им лично затреба неки савет.
Неке од установљених чињеница су да:
- Око 450 милиона људи у свету тј око 83 милиона људи у ЕУ има неку од психијатријских болести или стања.
- Лечење психијатријских болести је ефикасно, али се готово 2/3 особа не лечи.
- 3 од 4 особе са психијатријским болестима су доживеле неки облик стигматизације и дискриминације.
- Стигма, дискриминација и занемаривање у различитим формама вековима прате особе са менталним поремећајима.
Након успешне двосатне трибине, волонтерка наше партнерске организације „ОКО“ – Катарина Стојковић је презентовала пројекат управо на тему менталног здравља: „Ниси сам – имас подршку“ које спроводи ОКО, а КЗМ Палилула ће пружити потребну подршку при реализацији.
У наредном периоду планирано је да КЗМ Палилула уз подршку више организација и институција настави кампању на тему едукације о менталном здрављу и спречавању дискриминације ментално оболелих особа.
Крајње време је да кажемо СТОП СТИГМАТИЗАЦИЈИ!!

Подели

О аутору

Градска општина Палилула

Оставите коментар