Обележено 110 година Пете београдске гимназије

0

Обележавање 110 година постојања Пете београдске гимназије окупило је некадашње и садашње ђаке и наставнике 11. јуна на свечаности у Установи културе Палилула, којој су поред многих званица присуствовали и челници Градске општине Палилула, председник Стојан Николић и заменик председника Љубиша Ђуровић.
„Пета београдска гимназија је неколико пута мењала своје име и место, док се скоро осам деценија налази у познатој згради под Ташмајданом. Она је својевремено названа једним од најважнијих брендова нашега града. Многа позната имена наше данашње државе, просвете, науке, уметности, културе, новинарства, спорта, моде, наши су ђаци и проносе славу своје гимназије. Због ученика је, пре свега, име наше школе познато не само у Београду и Србији, већ и много шире“, навео је глумац Срђан Карановић у конферансијеу посвећеном значајном јубилеју једне од најстаријих престоничких гимназија.
Директор Пете београдске гимназије Савић Минић подсетио је на историјат школе од њеног оснивања, као Прве женске гимназије 1905. године. Школске 1953/54. године, добија данашњи назив. Минић је истакао, да оснивање Прве женске гимназије исте године кад и Београдски универзитет представља почетак нове етапе у историји српског народа, а посебно у историји просвете и образовања. Такоће, је нагласио, да Пета гимназија и данас доприноси просвети и култури Београда и Србије, а да традиција истовремено обавезује и подстиче на даље успехе.
У уметничком програму поред осталог, изведена је химна „Гаудеамус игитур“ и представа „Славни Београд – одбрана и пад“ по сценарију Растка Јевтовића и у режији Ивана Јевтовића.

Подели

О аутору

Градска општина Палилула

Оставите коментар