Обележен Међународни дан белог штапа

0

На трибини Општинске организација Савеза слепих Палилула посвећеној обележавању 15. октобра, Међународног дана белог штапа, у Градској општини Палилула, било је речи о значају и улози белог штапа, електронских помагала и паса водича у просторној оријентацији и самосталном кретању слепих.
Учеснике трибине поздравио је председник Градске општине Палилула Стојан Николић.: „Драго ми је ако Палилулу схватате као своју кућу. Као што ваше руководство зна, увек смо ради да помогнемо и отворени смо за сваку врсту сарадње. Пробамо и трудимо се да поправимо материјални статус, пре свега Савеза слепих Палилуле“, рекао је Николић. Такође, Николић је изразио поштовање према слепим и слабовидим особама, као и према свим особама са инвалидитетом на њиховој храбрости, борби и залагњу да свој живот учине бољим и квалитетнијим. „Све што ми можемо да урадимо и унапредимо ваш статус ту смо, и хоћемо и желимо то да урадимо“, нагласио је Николић.
Говорећи о правном оквиру за просторну оријентацију и самостално кретање слепих дипл. правник Драгиша Дробњак, члан Савеза слепих Палилула, се позвао на Конвенцију о правима особа са инвалидитетом Уједињених нација, која каже да све особе имају право на личну покретљивост, право на помагало и право на оспособљеност на самостално кретање. „Слепи у нашој земљи тешко долазе до квалитетних помагала – белог штапа, електронских помагала, а поготову до паса водича, које је скупо набавити и држати“, рекао је Дробњак и додао да слепи једном у две године имају право на бели штап, који је иначе, веома лошег квалитета.
Светлана Вучковић дефектолог и перипатолог из школе „Вељко Рамадановић“ говорила је о обуци ученика за самостално кретање помоћу белог штапа као најстаријег помагала у откривању препрека на путу.
Вучковић је истакла да пас водич пружа најпоузданију помоћ при кретању слепих и да у већини земаља представља признат симбол самосталности слепих људи. „Природни вид пса водича бољи је од било кавог помагала“, нагласила је Вучковић, подсетивши да је код нас први пут ове године донет закон о псима водичима.
Обележавању Дана слепих на Палилули присуствовала је и Бранка Бркић, секретар Савеза слепих Србије, а трибину је водио Саво Веселиновић, председник Савеза слепих Палилула, који је члановима Савеза дао упутства о процедури набавке белог штапа.

Подели

О аутору

Градска општина Палилула

Оставите коментар