Маестро Петар Марић, Амбасадор културе Србије

0

Доминација на светској сцени

У историји такмичења Светски куп, дугој 65 година, освојио је, чак четири победе и потврдио шампионску позицију.

О Петру Марићу писали смо у „Палилули“ 2007. године недуго пошто је победио на најјачем такмичењу у класичној хармоници, Светском купу у Ослу, 2006. године. Петар је тада био ученик трећег разреда Средње музичке школе „Др Војислав Вучковић“ у класи проф. Александра Николића са којим и данас врло често дели концертни подијум широм света. За собом је већ имао десетине освојених награда на републичким и европским такмичењима. Завршио је упоредо са нижом музичком школом Основну школу „Јован Цвијић“ на Карабурми. Већ са пет година је имао „блиски сусрет са хармоником“.
Као средњошколац држао је концерте свуда по свету и имао неколико понуда да настави школовање на најбољим свеским конзерваторијумима.
Петар је направио избор. Школовање је наставио у Паризу у области вариете музике, сарађујући са проф. Фредериком Десампом и проф. Франком Анђелисом, двојициом тренутно најпознатијих и најутицајнијих професора и у свету хармонике. Постдипломске студије завршио је у Словачкој, у Братислави код еминентног проф. Тибора Рацза.
„Желим да нагласим да ми је велико задовољсво што сам овог лета завршио постдипломске студије, па сада имам могућност да се још више посветим самом концтертирању. Завршетак студентских обавеза је резултирао увећаним бројем позива и могу са поносом да истакнем да већ од средине јула крећем на велику двомесечну турнеју по Америци и Канади. Посетићу више од 20 градова Северно-Америчког континента. Крајем септембра гостоваћу у Португалу где ћу одржати Мастерклас и неколико концерата, затим следе Норвешка, Италија, Холандија, а у децембру и јануару крунисаћу своју концертну сезону гостовањем на западној обали Америке и Хавајима“, каже маестро Марић.

Иновације на електронској хармоници

Осим класичне музике оригинално писане за хармонику или транскрипција композиција писаних за друге инструменте, Петар у свом репертоару негује и велики број виртуозних композиција вариете жанра у којима је заступљена музика из различитих земаља, различитих стилова, чиме овај врхунски млади уметник на најбољи начин публици представља све чари и могућности хармонике као инструмента.
У свом опсежном репертоару, поред класичне и вариете музике, млади уметник има нешто сасвим ново и оригинално. Реч је електронској хармоници и електронском звуку који осликава инструмент у једној новој перспективи која ће у будућности бити све више заступљена.
Победом у категорији електронске музике извођене на хармоници Петар је постао први, у историји такмичења Светски куп, дугој 65 година, коме је пошло за руком да оствари чак четири победе, а самим тим и потврди шампионску позицију и апсолутну доминацују на светској сцени у свим врстама музике.
Љубав према хармоници, вансеријски таленат, музикалност и сценска доминација којом се Петар одликује, донели су му да се његово музицирање чује и памти на најразличитијим светским меридијанима као што су: Финска, Норвешка, Канада, Немачка, Јужна Кореја, Италија, Малта, Аустрија, Француска, Грчка, Холандија, Велика Британија, Чешка, Пољска, Кина, Аустралија, Нови Зеланд, Португал, Шпанија, Словачка…
Маестро Марић свира на инструментима марке Scandalli – Еxtreme, Hohner – Funa Flash, Roland -Fr8x, чији је званични промотер.
Млади уметник добитник је великих друштвених признања из области културе, као што су „Београдски анђео“ којег додељује Секретаријат за културу града Београда, Плакета општине Стари град за допринос у области музике, Повеља престолонаследника Александра Карађорђевића, а додељена му је и титула амбасадора културе РепубликеСрбије, носиоца пројекта “Београд 2020” и многа друга признања.

Антрфиле

Титуле шампиона

Петар је победник свих највећих интернационалних такмичења за хармоникаше међу којима се посебно издвајају:
-CIA Coup Mondiale (титула светског шампиона), Норвешка-2006. (Категорија јуниора уобласти класичне музике)
-Internationaler akkordeon wettbewerb Klingenthal, Немачка-2009. (категорија сениора у области вариете музике)
-CMA Trophee Mondiale (титула светског шампиона) Португал-2009. (категорија сениора област класичне музике)
-Citta Di Castelfidardo, Италија-2009. (категорија сениора у областима класичне и вариете музике)
-CIA Coup Mondiale (титула двоструког светског шампиона), Хрватска 2010. (категорија сениора у областима класичне и вариете музике)
-CIA Coup Mondiale (титула светског шампиона), Италија-2012. (Категорија елктронске музике).

Подели

О аутору

Градска општина Палилула

Оставите коментар