Кинези хоће изум београдских гимназијалаца

0

Михаило Мрвошевић, ученик трећег разреда Пете београдске гимназије са другом Филипом Љубинковићем из Треће гимназије, направио је филтер за воду једноставан, практичан и јефтин – од песка и графена.

ЊЕГОВ проналазак заинтересовао је цео свет, али не и Србију. Из Кине је стигао позив да учествује да међународном Сајму технике у Шангају, али није имао новца да отпутује. Михаило Мрвошевић, ученик трећег разреда Пете београдске гимназије, заједно са другом Филипом Љубинковићем из Треће гимназије, направио је филтер за воду једноставан, практичан и јефтин – од песка и графена.

Стручни назив заштићеног рада је „Нови приступ јефтиним графенским облогама“. Идеја се јавила још у Истраживачкој станици „Петница“, где је Михаило боравио више пута. Хтео је да направи филтер за пречишћавање воде, али је проблем био што није било довољно новца да реализује замисли. И морао је смислити нешто другачије.

- Беда ме натерала да направим овако јефтин и практичан филтер, јер нисам имао новца – прича нам Михаило. – Било је потребно мало песка и графена, графитна електрода. Овај производ може да се користи у домаћинству, али и у великим системима за пречишћавање воде, као што су градски водоводи. Цена је изузетно мала и износи 15 до 20 динара.
- Поставио сам на интернет проналазак и добио позив из Шангаја да учествујем на тамошњем Сајму технике, али пошто нисам имао новца за карту и боравак тамо нисам отишао – каже Михаило. – Јавили су ми се, такође, из Кине да ми пошаљу велику количину графитних електрода. Али, то ми не треба. Неопходна ми је лабораторија за наставак истраживања.

ПОМОЋ ХЕМИЈСКОГ
ПОЧЕТКОМ маја Михаило ће представити свој рад студентима и професорима Хемијског факултета у Београду. Захваљјући ангажовању професорке хемије Мирјане Ивин, ова високошколска установа би требало да омогући младом научнику да настави своје истраживање.

Подели

О аутору

Градска општина Палилула

Оставите коментар