ПАЛИЛУЛА http://palilula.rs Инфо портал грађана Палилуле Mon, 10 Apr 2017 13:41:56 +0000 sr-RS hourly 1 Велики Ускршњи карневал на Палилули http://palilula.rs/veliki-uskrsnji-karneval-na-paliluli/ http://palilula.rs/veliki-uskrsnji-karneval-na-paliluli/#comments Mon, 10 Apr 2017 13:37:21 +0000 http://palilula.rs/?p=5850 Породични догађај забавног карактера и занимљивог концепта под називом „Велики ускршњи карневал“ по први пут ће се одржати на највећи хришћански празник, 15. и 16. априла на простору Ташмајданског парка.

Градска општина Палилула у сарадњи са Асоцијацијом Београдски манифест по први пут, кроз интерактивну комуникацију учесника и посетилаца, организује догађај који на забаван и едукативан начин промовише хришћанске и породичне вредности. Креативним и маштовитим идејама обухватиће најразличитија интресовања и пружити забаву за све узрасте.

Након свечаног отварања које ће се одржати у суботу, 15. априла у 12 часова, посетиоци ће имати прилике да уживају у разноврсном целодневном програму у којем ће учествовати перкусионисти са карневалским ритмовима, мажореткиње, разне карневалске групе, улични забављачи (штулаши, жонглери, кловнови, пантомимичари), атрактивни плесни програми, културно-уметничка друштва, дечији хорови, а одржаће се и неколико креативних радионица, ускршњих дечијих представа и пројекција биоскопа на отвореном.

Централна дешавања биће посвећена одржавању разних забавних такмичарских дисциплина попут избора за најлепше осликано јаје, избора за најлепшу ускршњу корпу, такмичења у туцању јаја, избора за најлепши костим маскембала, као и такмичења у пузању беба. Најбоље појединце у свим такмичарским дисциплинама очекују награде, медаље и пехари.

Епилог „Великог ускршњег карневала“ јесте покретање велике друштвено одговорне акције која ће у сарадњи са online платформом limundo.com бити спроведена у виду аукције за најлепше ускршње јаје и најлепшу ускршњу корпу.

Осликана ускршња јаја и украшене ускршње корпе биће дело ученика свих основних школа са територије општине Палилула. Јаје и корпа која буду проглашена за најлепше на нивоу школе, улазе у ужи избор за лицитацију путем које ће сви људи добре воље моћи да лицитирају у једној или у обе категорије. Сва остала јаја и корпе која нису ушла у ужи избор (око 5.000 јаја и 202 корпе), биће изложена на самом карневалу где ће посетиоци остављањем добровољног прилога моћи да откупе јаје или корпу по жељи и да тиме помогну целокупну акцију.

Суштина идеје за покретање ове акције јесте жеља да баш на Ускрс, дан који слави живот, покушамо да прикупимо што више средстава за одређени циљ, односно појединца коме та средства могу значити живот. Циљ ка којем ће бити усмерена укупно прикупљена средства, одређују школе чије ускршње јаје, односно ускршња корпа, буду проглашена победничким.

]]>
http://palilula.rs/veliki-uskrsnji-karneval-na-paliluli/feed/ 0
Младеновић на обележавању 60. годишњице изградње Београдског сајма http://palilula.rs/mladenovic-na-obelezavanju-60-godisnjice-izgradnje-beogradskog-sajma/ http://palilula.rs/mladenovic-na-obelezavanju-60-godisnjice-izgradnje-beogradskog-sajma/#comments Fri, 07 Apr 2017 12:59:10 +0000 http://palilula.rs/?p=5843 Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић присуствовао је данас обележавању 60 година од изградње Београдског сајма и положио венац на Споменик младости испред управне зграде тог комплекса.

Младеновић је, поздрављајући акцијаше који су учествовали у изградњи сајма,  подсетио да је тадашња држава била јединствена у свету по великом броју радних акција у којима су учествовали махом млади људи.

– Данас обележавамо јубијел изградње Београдског сајма, који је изграђен за само две године и који представља понос нашег града. Неизмерив допринос његовој изградњи управо су дали учесници радних акција, који су поред сајма подигли скоро цео Нови Београд, као и огроман број других зграда у нашој престоници – указао је Младеновић.

Град Београд ће наставити сарадњу са удружењема акцијаша, како би сва та здања била обележена на примерен начин и најавио је и изградњу споменика акцијашима који су градили Нови Београд.

– Порука коју шаљу акцијаши данашњим нараштајима је да треба обновити радне акције, која су се показале као потреба и током поплава 2014. године – закључио је заменеик градоначелника.

Заменик председника општине Палилула Дарко Пауновић истакао је да је та општина учествовала у обнови Споменика младости и тиме одала признање свим људима који су радили на изградњи Београдског сајма.

– Изузетно је важно да се на неки начин обнове те радне акције у складу са временом у коме живимо, као и да свака градска општина, попут Палилуле, да свој пуни допринос у том циљу – најавио је Пауновић.

Догађају су присуствовали заменик секретара за спорт и омладину Града Београда Драгољуб Кочовић, председник општине Чукарица Срђан Коларић и представнци удружења ОРА.

60-g-sajam

]]>
http://palilula.rs/mladenovic-na-obelezavanju-60-godisnjice-izgradnje-beogradskog-sajma/feed/ 0
Завршни радови у парковима и игралиштима у Великом Селу и Сланцима и теретани на отвореном у Борчи http://palilula.rs/zavrsni-radovi-u-parkovima-i-igralistima-u-velikom-selu-i-slancima-i-teretani-na-otvorenom-u-borci/ http://palilula.rs/zavrsni-radovi-u-parkovima-i-igralistima-u-velikom-selu-i-slancima-i-teretani-na-otvorenom-u-borci/#comments Sat, 01 Apr 2017 18:52:43 +0000 http://palilula.rs/?p=5827 Председник Градске општине Палилула Александар Јовичић обишао је данас завршне радове на игралишту и дечијем парку у Великом Селу, спортском терену у Сланцима и теретани на отвореном у Борчи, које у оквиру пројекта реконструкције запуштених дечијих паркова, игралишта и зелених површина спроводи Општина Палилула.

Јовичић је током обиласка истакао да је брига о најмлађим суграђанима у свим плановима и пројектима Општине на првом месту и да ће се сређивање простора у којима они бораве и проводе  слободно време наставити и у будућности.

„Дошли смо до закључка да је за наше суграђане свакако најбитнији комунални ред, односно одржавање и чишћење наших улица и  зелених површина, као и дечија игралишта која су неопходна за наше најмлађе суграђане јер то су задаци који су постављени испред нас од стране грађана и као што видите ми их успешно решавамо“, рекао је Јовичић.

На игралишту и у парку у сеоској порти у центру Великог Села мајстори приводе крају поправке и фарбање клупа, љуљашки, клацкалица, коша и припремају завршно равнање асфалтиране подлоге на игралишту. Претходно је постављена ограда уз коју су поред терена и парка  посађене тује.

У Сланцима су у току завршни радови на спортском игралишту у центру насеља у близини Основне школе „Иван Милутиновић“, које највише користе школарци.  Већ је асфалтиран терен игралишта и прилазне стазе, подигнута је заштитна ограда, поправљени и офарбани кошеви и голови за рукомет и фудбал и офарбане трибине, а следи постављање мрежица на кошевима, сређивање клупа и постављање љуљашки у кутку игралишта намењеном најмлађима.

У насељу Борча, поред вртића „Коцкица“, скоро је завршена реконструкција теретане на отвореном на простору од 2000 метара квадратних. Са овог места уклоњено је око осам кубика смећа, а завршава се замена дрвених делова и фарбање клупа и постављање два велика сунцобрана изнад њих, као и кошење траве око справа за вежбање. Ограда која ће бити постављена у близини терена са теретаном онемогућиће прилаз возилима.

igraliste-Borca igraliste-Slanci igraliste-V-Seloborca-tobogan

]]>
http://palilula.rs/zavrsni-radovi-u-parkovima-i-igralistima-u-velikom-selu-i-slancima-i-teretani-na-otvorenom-u-borci/feed/ 0
Пластеници за пољопривреднике са Палилуле http://palilula.rs/plastenici-za-poljoprivrednike-sa-palilule/ http://palilula.rs/plastenici-za-poljoprivrednike-sa-palilule/#comments Fri, 31 Mar 2017 13:11:50 +0000 http://palilula.rs/?p=5821 Градска општина Палилула је пољопривредницима са своје територије доделила 34 пластеника, а породица Благојевић из Борче је прва у низу породица у чијем је дворишту данас постављен први пластеник.

Породицу Благојевић обишао је председник општине Палилула Александар Јовичић и тим поводом изјавио да Палилула у односу на остале београдске општине има највише потенцијала за производњу хране, јер њену територију чини 44 хиљаде хектара пољопривредног земљишта.

„Дошли смо на идеју да покренемо једну овакву акцију и доделимо 34 пластеника на територији општине Палилула за пољопривреднике који су се јавили на конкурс и који ће у наредним месецима своје производе продавати на свим пијацама у Београду“, рекао је Јовичић.

Он је истакао да је сваки пластеник површине 75 метара квадратних, а да је из општинског буџета за 34 пластеника издвојено 4 милиона динара.

„Пуно ми је срце када видим једну породицу која живи и издржава се од свога рада, свакодневно производе храну и надам се да ће им овај пластеник донети још веће приходе“, нагласио је председник.

Јовичић је најавио да ће општина и у наредним годинама наставити да подржава пољопривреднике са Палилуле, додајући да ће општина потражити помоћ Министарства пољопривреде, Града Београда и свих осталих институција како би се пољопривредна производња на Палилули поспешила.

Домаћица Гордана Благојевић је испред своје породице захвалила општини на вредном дару, који, како је истакла, за њу и њену породицу означава један нови почетак у гајењу поврћа.

Корисницима је општина поред пластеника обезбедила и систем наводњавања „кап по кап“, монтажу и обуку за коришћење.

310317-plastenici-3 310317-plastenici-4

]]> http://palilula.rs/plastenici-za-poljoprivrednike-sa-palilule/feed/ 0 Канте за одлагање пластичне амбалаже за еколошки здравију средину http://palilula.rs/kante-za-odlaganje-plasticne-ambalaze-za-ekoloski-zdraviju-sredinu/ http://palilula.rs/kante-za-odlaganje-plasticne-ambalaze-za-ekoloski-zdraviju-sredinu/#comments Thu, 30 Mar 2017 12:34:18 +0000 http://palilula.rs/?p=5815 На иницијативу председника Градске општине Палилула Александра Јовичића општина Палилула прва се укључила у пилот пројекат Јавног комуналног предузећа  Градска чистоћа, који се састоји у постављању и подели канти за одлагање пластичне амбалаже домаћинствима.

Реализација пројекта чији је циљ да нашу општину и град учинимо лепшом и еколошки здравијом средином почела је 30. марта у Великом Селу и том приликом је подељено око 300 канти за прикупљање пластичне амбалаже која даље иде у поступак рециклаже.

Подели канти присуствовали су чланови Већа Градске општине Палилула Дејан Срејић, Миљан Милинковић и Марина Ристић, као и  директор ЈКП Градска чистоћа Мирослав Богдановић.

Акција се наставља у Сланцима и у свим осталим насељима на територији општине Палилула са  индивидуалним стамбеним објектима.

Домаћинствима која желе да се придруже акцији трошкови за одношење смећа биће умањени за 20 посто.
recilazne-kante-Veliko-Selo

]]>
http://palilula.rs/kante-za-odlaganje-plasticne-ambalaze-za-ekoloski-zdraviju-sredinu/feed/ 0
Едукативне радионице о спречавању вршњачког насиља http://palilula.rs/edukativne-radionice-o-sprecavanju-vrsnjackog-nasilja/ http://palilula.rs/edukativne-radionice-o-sprecavanju-vrsnjackog-nasilja/#comments Wed, 29 Mar 2017 11:21:20 +0000 http://palilula.rs/?p=5809 У циљу спречавања и смањења вршњачког насиља у школама као негативне друштвене појаве која је све више заступљена међу децом, данас су у ОШ „Стеван Дукић“ и ОШ „Јован Поповић“, у организацији општине Палилула, Полицијске станице Палилула и уз подршку банке „Societe Generale Srbija“, покренуте едукативне радионице.

Идеја пројекта је да се на један нов начин приступи проблему вршњачког насиља кроз четири радионице – Увод у насиље, Вербално насиље, Физичко насиље и Интернет насиље.

Председник општине Палилула је, након обиласка школе “Стеван Дукић” на Карабурми и првог предавања на тему вршњачког насиља, истакао да вршњачко насиље представља један од највећих проблема наше омладине и школства уопште.

“Радионице које данас покрећемо имају за циљ превентиву вршњачког насиља, кроз едукацију, дискусију и дебате, радионице не укључују само децу, већ и локалну самоуправу, друштвено одговорне компаније, полицију и родитеље у решавање овог проблема”, нагласио је Јовичић.

Према његовим речима, едукацијом можемо очекивати да се стопа вршњачког насиља у будућности смањи и апеловао на све општине, градове и школе да се баве превентивом, а не последицама.

“Обично мислимо да су за неко понашање крива деца, не нису, криви су и родитељи, мислим да сви заједно треба да утичемо и на родитеље, али и на све остале како би деца имала праве узоре”, истакао је председник.

Јовичић је нагласио да се са овим видом превенције неће стати, већ да ће се акција наставити у свим школама на Палилули.

“Будућност је у генерацијама које долазе и како их будемо усмеравали на самом почетку, и колико будемо улагали у едукацију, можемо очекивати да будемо још бољи и напреднији као нација”, закључио је Јовичић.

Данашњем почетку радионице присуствовао је и начелник Полицијске станице Палилула Саша Мирковић који је истакао да овај пројекат представља позитиван пример сарадње између институција, у овом случају полиције и општине.

“Циљ је спречавање и смањење вршњачког насиља међу децом школског узраста и стварање безбедне ситуације, како би деца могла нормално да се развијају”, поручио је Мирковић.

Испред једне од највећих институција на српском тржишту која ове године слави 40 година пословања извршни директор „Societe Generale Srbija“ банке Дејан Вучинић је рекао да су они саставни део Србије и да преживљавају са државом и добро и лоше.

“Сматрамо да је наша друштвена одговорност да помогнемо овакве пројекте”, изјавио је он, додајући да су овакав пројекат успешно резализовали са Полицијском станицом Врање.

Он је рекао да ово није прва сарадња са општином Палилула, истакавши да се ће она бити настављена и у будућности.

“Деца су наша будућност и само заједичком акцијом можемо доћи до побољшања у овој захтевној теми, јер вршњачко насиље представља озбиљан изазов и претњу за оно што представља нашу будућност, а то су наша деца”, закључио је Вучинић.

290317-vrsnjacko-nasilje-2 290317-vrsnjacko-nasilje-ra

]]>
http://palilula.rs/edukativne-radionice-o-sprecavanju-vrsnjackog-nasilja/feed/ 0
Уручено првих 150 беби колица http://palilula.rs/uruceno-prvih-150-bebi-kolica/ http://palilula.rs/uruceno-prvih-150-bebi-kolica/#comments Sat, 25 Mar 2017 12:09:48 +0000 http://palilula.rs/?p=5796 У оквиру акције „Да растемо заједно“, којом желимо да пошаљемо снажну поруку и подршку да сви заједно морамо мислити о наталитету у Србији, данас ћемо поделити 150 беби колица за младе парове са Палилуле који су добили бебе почетком 2017. године, поручио је данас председник Градске општине Палилула Александар Јовичић.

На платоу испред стадиона „Ташмајдан“, председник је родитељима уручио беби колица, а млада мама Јелена Алексић Марић је тим поводом захвалила Општини што је организовала ову акцију и помогла младим родитељима.

„Када беба стигне то представља скупу ставку за кућни буџет“, рекла је Алексић Марић и изразила задовољство што је њихова беба имала ту могућност да добије беби колица.

Јовичић је нагласио да се акција „Да растемо заједно“ наставља током читаве године, наводећи да се до краја године очекује преко 2000 беба на Палилули и да ће сваки млади пар добити беби колица, а Општина је за то издвојила 12 милиона динара.

“Оваквим акцијама желим да се сви заједно боримо да нас буде што више, да сачувамо наш народ и нашу земљу, да улажемо у генерације које долазе и да од њих направимо честите и поштене људе”, истакао је Јовичић.

Како је навео, ова деца су наша будућност, а неки од њих водиће нашу земљу или бити успешни у приватном сектору.

“Ми желимо да из године у годину број деце на Палилули буде што већи, уколико то остваримо онда смо засигурно на правом путу, тако ће све ово што радимо имати смисла, остављајући добре темеље деци која долазе у овој и наредним годинама“, закључио је Јовичић.

dodela-kolica-1 dodela-kolica-2 dodela-kolica-3  dodela-kolica-5dodela-kolica-6

]]>
http://palilula.rs/uruceno-prvih-150-bebi-kolica/feed/ 0
Венац Општине Палилула у знак сећања на страдале у НАТО агресији http://palilula.rs/venac-opstine-palilula-u-znak-secanja-na-stradale-u-nato-agresiji/ http://palilula.rs/venac-opstine-palilula-u-znak-secanja-na-stradale-u-nato-agresiji/#comments Fri, 24 Mar 2017 13:24:16 +0000 http://palilula.rs/?p=5791 Поводом годишњице бомбрадовања наше земље и у знак сећања на погинуле раднике РТС-а у НАТО бомбардовању 1999. године, венац на спомен – обележје „Зашто?“ у Ташмајданском парку, у име Градске општине Палилула положио је Урош Прибићевић члан Већа општине.

240317-venac-zrtvama-01 240317-venac-zrtvama-1

]]>
http://palilula.rs/venac-opstine-palilula-u-znak-secanja-na-stradale-u-nato-agresiji/feed/ 0
Индексом у Беч http://palilula.rs/indeksom-u-bec-2/ http://palilula.rs/indeksom-u-bec-2/#comments Thu, 23 Mar 2017 18:19:03 +0000 http://palilula.rs/?p=5784 Општина Палилула, у сарадњи са Канцеларијом за младе, организовала је студијско путовање под називом „Индексом у Беч“ за 65 најбољих студената са Палилуле, изјавио је председник општине Палилула Александар Јовичић.

Најбољи студенти општине Палилула, чији су индекси обележени највишим оценама, окупили су се у сали општине, где су потврдили свој полазак и чули информације о плану и програму пута.

Председник Општине је истакао да за овакве акције Општина увек мора имати новца, како бисмо подстицали најбоље међу нама да буду још бољи.

„Гледаћемо да и у следећој, али и у годинама које долазе организујемо овакве акције, где ћемо наградити најбоље“, рекао је Јовичић.

Он је нагласио да акције овог типа омогућавају да се челници општина боље упознају са најбољим студентима, како би једног дана ту младост и тај потенцијал искористили да запосле младе у државни или приватни сектор.

Према речима председника Општине, студенти ће у периоду од 27. до 31. марта обићи три државе Аустрију, Словачку и Мађарску, али највише времена испланирано је за престоницу Аустрије.

Надам се да ће из године у годину општина Палилула добити још млађе, талентованије, успешније и паметније људе, наводи Јовичић, који ће добити шансу да заједно са представницима власти раде на подизању животног стандарда, како би Србија била равна државама које ће студенти за пар дана обићи.

Јовичић је студентима пожелео срећан пут, добро дружење и провод, као и да се врате пуни утисака.

ispracaj-studenata-01 ispracaj-studenata-1 ispracaj-studenata-2 ispracaj-studenata-3

]]>
http://palilula.rs/indeksom-u-bec-2/feed/ 0
Списак студената одабраних на конкурсу Градске општине Палилула за студиjско путовање „Индексом у Беч“ http://palilula.rs/spisak-studenata-odabranih-na-konkursu-gradske-opstine-palilula-za-studijsko-putovanje-indeksom-u-bec/ http://palilula.rs/spisak-studenata-odabranih-na-konkursu-gradske-opstine-palilula-za-studijsko-putovanje-indeksom-u-bec/#comments Wed, 22 Mar 2017 09:21:21 +0000 http://palilula.rs/?p=5781 Списак студената одабраних на конкурсу Градске општине Палилула за студијско путовање најбољих студената и волонтера Канцеларије за младе са територије Градске општине Палилула у Беч од 27. до 31. марта 2017. године.

име и презиме факултет просек
Катарина Милојевић Економски факултет 9,5
Анђела Ивановић Економски факултет 9,69
Магдалена Дробњакови Факултет примењених уметности 9,82
Матеја Маријановић Математички факултет 9,23
Теодора Пазарски Филозовски факултет 8,93
Андријана Полић Правни факултет 8,78
Јелена Петровић Стоматолошки факултет бруцош
Ива Тошић Правни факултет 9,5
Катарина Корићанац Филозовски факултет 9,55
Катарина Филоповић Факултет примењених уметности бруцош
Соња Чекић Правни факултет 9,67
Давид Павловић Машински факултет 9
Александра Јузбашић Филолошки факултет 9
Драган Гостић Саобраћајни факултет 9,57
Ива Опачић Филозовски факултет 8,37
Невена Отовић Пољопривредни факултет 9
Павле Капланец Факултет примењених уметноци 8,66
Милијана Прица Биолошки факултет 9,6
Јелена Ристески Машински факултет 10 ,0
Андреј Радуловић Факултет организационих наука 8,39
Марко Марас Грађевински факултет 9,1
Вишња Јовановић Технолошко – металуршки факултет бруцош
Ђорђе Петровић Саобраћајни факултет 9,86
Филип Шолн Факултет примењених уметности 10
Душан Стипић Dudwarssky Факултет ликовних уметности 9,45
Марија Станишић Филозофски факултет 9,04
Ивана Костић Филолошки факултет 10
Јелена Ловре Пољопривредни факултет 9,5
Невена Живковић Економски факлутет 9
Александра Јоксимовић Машински факултет 9,54
Ивана Станић Саобараћајни факултет 9,5
Миодраг Додић Факултет примењених уметности 9,44
Татјана Ганић Хемијски факултет 9,33
Јована Јовановић Филолошки факултет 9
Каролина Живановић Факултет музичке уметности 8,99
Јована Станић Грађевински факултет 9,38
Милица Попара Грађевински факултет 8,31
Драгана Миладиновић Фармацеутски факултет 8,86
Светлана Мићуновић Медицински факултет 9,62
Милица Танасић Математички факултет 8,45
Марија Маринковић Саобраћајни факултет бруцош
Милица Ђорђевић Економски факултет 8,79
Ана Вуловић Факултет безбедности 8,78
Стефан Ђорђевић Физички факултет 8,62
Теодора Николић Факултет ликовних уметности 9,91
Дијана Зулфикарић Математички факултет 9
Ђорђе Радисављевић Правни факултет 9
Никола Лазић Правни факултет бруцош
Александра Новаковић Технолошко – металуршки факулте 9,8
Радош Самарџић Факуктет организационих наука 8,3
Драгана Павличић Учитељски факултет 8,32
Кристина Шике Учитељски факултет 8,62
Милена Милосављевић Економски факултет 9,11
Јелена Обрадовић Медицински факултет ВМА 9,93
Даница Миловановић Биолошки факултет 9,72
Јелена Тадић Факултет политичких наука 8,5
Петар Додић Факултет политичких наука 8,6
Наташа Крунић Медицински факултет 8,55
Кристина Тонковић Економски факултет 9,48
Игор Жимбрек Шумарски факултет 8,8
Дејан Радосављевић Учитељски факултет бруцош
Милош Маринчески Факултет политичких наука 9,5
Урош Максимовић Факултет примењених уметности 9,88
Софија Ерић Правни факултет 9,23
Мирјана Јовић Географски факултет 9,24
]]>
http://palilula.rs/spisak-studenata-odabranih-na-konkursu-gradske-opstine-palilula-za-studijsko-putovanje-indeksom-u-bec/feed/ 0