Едукативне радионице о спречавању вршњачког насиља

0

У циљу спречавања и смањења вршњачког насиља у школама као негативне друштвене појаве која је све више заступљена међу децом, данас су у ОШ „Стеван Дукић“ и ОШ „Јован Поповић“, у организацији општине Палилула, Полицијске станице Палилула и уз подршку банке „Societe Generale Srbija“, покренуте едукативне радионице.

Идеја пројекта је да се на један нов начин приступи проблему вршњачког насиља кроз четири радионице – Увод у насиље, Вербално насиље, Физичко насиље и Интернет насиље.

Председник општине Палилула је, након обиласка школе “Стеван Дукић” на Карабурми и првог предавања на тему вршњачког насиља, истакао да вршњачко насиље представља један од највећих проблема наше омладине и школства уопште.

“Радионице које данас покрећемо имају за циљ превентиву вршњачког насиља, кроз едукацију, дискусију и дебате, радионице не укључују само децу, већ и локалну самоуправу, друштвено одговорне компаније, полицију и родитеље у решавање овог проблема”, нагласио је Јовичић.

Према његовим речима, едукацијом можемо очекивати да се стопа вршњачког насиља у будућности смањи и апеловао на све општине, градове и школе да се баве превентивом, а не последицама.

“Обично мислимо да су за неко понашање крива деца, не нису, криви су и родитељи, мислим да сви заједно треба да утичемо и на родитеље, али и на све остале како би деца имала праве узоре”, истакао је председник.

Јовичић је нагласио да се са овим видом превенције неће стати, већ да ће се акција наставити у свим школама на Палилули.

“Будућност је у генерацијама које долазе и како их будемо усмеравали на самом почетку, и колико будемо улагали у едукацију, можемо очекивати да будемо још бољи и напреднији као нација”, закључио је Јовичић.

Данашњем почетку радионице присуствовао је и начелник Полицијске станице Палилула Саша Мирковић који је истакао да овај пројекат представља позитиван пример сарадње између институција, у овом случају полиције и општине.

“Циљ је спречавање и смањење вршњачког насиља међу децом школског узраста и стварање безбедне ситуације, како би деца могла нормално да се развијају”, поручио је Мирковић.

Испред једне од највећих институција на српском тржишту која ове године слави 40 година пословања извршни директор „Societe Generale Srbija“ банке Дејан Вучинић је рекао да су они саставни део Србије и да преживљавају са државом и добро и лоше.

“Сматрамо да је наша друштвена одговорност да помогнемо овакве пројекте”, изјавио је он, додајући да су овакав пројекат успешно резализовали са Полицијском станицом Врање.

Он је рекао да ово није прва сарадња са општином Палилула, истакавши да се ће она бити настављена и у будућности.

“Деца су наша будућност и само заједичком акцијом можемо доћи до побољшања у овој захтевној теми, јер вршњачко насиље представља озбиљан изазов и претњу за оно што представља нашу будућност, а то су наша деца”, закључио је Вучинић.

290317-vrsnjacko-nasilje-2 290317-vrsnjacko-nasilje-ra

Подели

О аутору

Aleksandar Pustai

Оставите коментар