Шта све увозимо?

0

Да ли је лакше увозити или производити? Питање на које није лако дати одговор. Производња је дефинитивно мотор сваке државе али како производити када je домаћа производна цена много већа него што је цена неког производа на ино тржишту.

Моного аспеката утиче на производну цену. У високо развијеним земљама где је технологија достигла савршенство, количина произода који се извозе широм света, дају неупоредиво нижу цену производа, од наших цене.

Том логиком би могли да заборавимо српску производњу, али ако се постави питање, да ли треба нашем тржишту домаћи производ, који је увек био омиљен међу потрошачима, поготову када су у питању прехрамбени производи, и производи по којима смо некада били познати и на домаћем и ино тржишту. Одговор би био сигурно позитиван.

Укрупњавањем малих пољопривредних газдинстава, добили би значајнији производни капацитет за производњу пољопривредних производа, а уз помоћ локалние самоуправе, имали би помоћ при стручном мониторингу, побољшању квалитеа земље, уговорен откуп производа тј. сигураном пласману.

Клуб привредника општине Палилуле, сигурно би имао капацитет да цео процес спроведе у дело, али за реализацију овог пројекта потребан је заједнички став, пољопривредника са Палилуле, ГО Палилула, као и велетрзница или највеће пољопривредне компаније у Србији, а то је свакако ПКБ.

Кроз табелу се може видети шта се све увози од пољопривредних производа, и да ли је могуће да ми немамо капацитете за производњу устих.

Пише: Мр Томислав Јовановић – Председник Клуба привредника

Подели

О аутору

Градска општина Палилула

Оставите коментар